Emocije su bitne!

Ove godine smo imali priliku slušati neke od najinspirativnijih kreativaca na Golden Drum-u, nekoliko ih je temeljilo svoje prezentacije na emocijama, kao jednom od najvažnijih pokretača oglašavanja. Ništa novo zapravo, ali nama u Valiconu je drago što su se emocije konačno našle u centru pažnje. Za nas istraživače, emocije su nezgodna stvar. Svi znamo da ih je teško mjeriti tradicionalnim metodama, ali do sada nismo ni imali drugog izbora. Sada, imamo alternativu. Obzirom da smo prepoznali značaj emocija i imamo nove mogućnosti izmjeriti ih, kako ćemo napraviti taj prvi korak naprijed? Kako ćemo koristiti biometrijska mjerenja u ključnim indikatorima kvalitete oglasa? Dokazom da učinak komunikacije možemo unaprijediti koristeći savremena istraživanja za bilo koju priču koju pričamo.


Ispravno pričanje priča (Storytelling)

Ovaj dio je zapravo prilično jednostavan. Naši mozgovi su adaptirani za obradu ispričanih priča. A priča je, ako je svedemo na najjednostavniji oblik, u osnovi povezivanje uzroka i posljedica. To je upravo način na koji mi mislimo. U suštini, priče aktiviraju maštu i uključuju emocije. Emocije čine jednu priču nezaboravnom. Tu se nalazi i zamka - kada pomislimo na priču, često sebe uvjeravamo da priča mora biti složena i detaljna kako bi bila zanimljiva. Istina je, međutim, da što je jednostavnija priča, veće su šanse da ćemo je zapamtiti. Svrha biometrijskih mjerenja nije ocjena priče ili kreativnog rada. Svrha biometrijskih mjerenja je da pomogne u efikasnijem pričanju priča. To često znači samo smanjenje kognitivnih opterećenja. Naše iskustvo, na osnovu više od 400 mjerenih oglasa, pokazuje da čak i najmanji detalji mogu napraviti veliku razliku u ukupnom uspjehu oglasa. Neuro optimizacija vam daje priliku da posložite sve detalje, nešto što je bilo nezamislivo prije pojave neurotehnologije. Kako bi to uspjeli morate integrirati neurotehnologije u proces postprodukcije. Za to ćete trebati malo vremena, ali su koristi višestruke!


Male promjene, veliki uticaj!

Ove godine je Valicon Sarajevo imao priliku sarađivati sa Raiffeisen Bank dd BiH i McCann Sarajevo na jako zanimljivom projektu. Raiffeisen Bank ured iz Sarajeva odlučio je lokalizirati i podesiti verzije oglasa koje su već korišteni na međunarodnom nivou.

Analiza indikatora je dala slabe rezultate, uglavnom kada se radi o emocionalnoj reakciji. Analizom emocionalne reakcije gledatelja na pojedine sekvence, shvatili smo da gledaoci razumiju da im oglas poručuje da su djeca problem, te da će im banka pomoći da napravite predah i pobjegnu od djece. Takva poruka nije doživljena ugodno, gledatelji se nikako nisu poistovijetili sa njom, što neutralizira dobar emotivni potencijal kod prikaza djece. Banka je odlučila da zaustavi emitovanje oglasa i doradi rješenje. Na kraju je iskorišten drugačiji tekst koji je bio u boljem skladu sa vizuelnim elementima. Nova verzija oglasa je uključivala naraciju sa potpuno drugačijim konceptom i isključivanje završne scene, praktično bez drugih izmjena.

Nova verzija oglasa je ponovo testirana i rezultati su bili znatno bolji (povećanje za +3 NEMFA boda - ukupnog indeksa Neuro efikasnosti) u odnosu na prvu verziju, što je bio veliki napredak. Rezultati poslovanja na tržištu također su poboljšani. Teško je zanemariti činjenice. A činjenica je da u brojnim slučajevima na kojima smo radili u proteklih godinu dana vidimo da se svaka priča može unaprijediti. To nisu velike niti skupe promjene, kao što ni mjerenje nije dugo niti skupo - radi se o suptilnim detaljima koji mogu napraviti veliku razliku u komunikaciji ako se urade na pravi način. Storytelling je jedna od najmoćnijih tehnika u komunikaciji i motivaciji. U konačnici se isplati izvući najbolje iz onoga što nam on pruža.

Do kraja tekuće godine iskoristite priliku i ostvarite 10% popusta na evaluaciju Vašeg video oglasa - prijavite se za naredni val mjerenja koji je planiran već 15. januara 2017.